#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

22 Haziran 2015 Pazartesi

ISPANAK EFSANESİNDEKİ "KÜÇÜK" HATA


Ispanak
Ispanak
Annelerimizin küçükken peşimizde çatalla döne döne koşarak yedirmeye çalıştığı, üzerini yağla, yoğurtla allayıp pullayıp daha cazip hale getirmek için debelendiği "mucize" besin: Ispanak!


Peki gerçekten de o kadar mucize mi?




Kabullenmek istemeyebilirsiniz ama, son derece faydalı olması tartışılmaz olsa da, ıspanağın mucizeler yaratan bir gıda olma unvanı, 1870 yılında, Alman bir beslenme uzmanının yaptığı bir hataya dayanmaktadır.

Beslenme uzmanı, besinin demir içeriğini kaydederken, ondalık işaretini yanlış yere koyarak, demir değerini birdenbire 10 katına çıkarmıştır.

Bu hata ancak, 1930'lu yıllarda anlaşılmış; ancak bu süre zarfında, Amerika'da ıspanak satışları, Temel Reis sayesinde %30'un üzerine çoktan çıkmıştır.

Alman uzmanın hatası da, bilim tarihinin "küçük" hataları arasında tarihteki yerini almıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?