#newnavbar ul li{font-size:100%; list-style-type: none; display:inline; padding:0px; margin:10px; border:0px solid; } #newnavbar li a{ color:#333366; } #newnavbar li a:visited { color: #c00000; } #newnavbar li a:hover { color: #c00000; }

Günün Sözü

19 Haziran 2015 Cuma

KAN DERİNİN ALTINDA NEDEN MAVİ GÖRÜNÜR?


Kan ve Damarlar
Kan Neden Mavi Görünür?


Küçükken kollarıma baktığımda gördüğüm ince-uzun, mavi-yeşil yollar çok ilgimi çekerdi. 

Parmağımla üstlerinden geçer, gittikleri yolu takip ederek nereye vardıklarını anlamaya çalışırdım.

Meraklı yavrusunun garip hareketlerini fark edip, olaya müdahale etme ihtiyacı hisseden güzel annem de, onların "damar" olduğunu yaşımın elverdiği kadar bilimsel bir şekilde anlattı.




Damarlarımın içinde mavi-yeşil arası bir renkte kan aktığını zannederek bir kaç yıl geçirdikten sonra, merdivenlerden düşüp dizimi yardığım gün, gerçeği de anladım.



DAMARLAR NEDEN MAVİ GÖRÜNÜR?


"Merakli Zihinler İçin Heyecan Verici Bir Yolculuk" sloganı ile sakin sakin durduğu rafta dikkatimi çekmeyi başarmış olan Robert Matthews'in "Örümcekler Ağlarına Neden Yapışmazlar" kitabını okurken bu konuya rastlayınca, işin aslını sizlerle de paylaşmak istedim.

Damarlarımızın mavi renkte görünmesinin tek sebebi, vücudumuza gelen ışığın bir kısmı derimizde emilirken, bir kısmının da yansıtılması ile ilgilidir.

1990'ların ortalarında, Dr. Lothar Lilge ve meslektaşları, Kanada'daki Ontario Lazer ve Işık Dalgası Araştırma Merkezi'nde bir araştırma yaptılar.

Bu araştırma, ışığın beyaz tene yansıdığında, daha uzun ve kırmızı dalga boylarının da daha derine nüfuz ettiğini ve sonuçta kan damarları tarafından yayıldığını gösterdi.

Sonuç olarak, deriden bir kan damarı içinden yansıyan ışık, nispeten yüksek oranda daha kısa, mavi-mor dalga boylarına sahip; işte bu da kanın gerçekten maviymiş gibi görünmesine sebep oluyor.

Özetle, "mavi" gibi yüksek enerjiye sahip dalga boyundaki ışıklar deri üzerinden daha çok yansıtılıp gözümüze geldiği için, damarlarımız mavi renkte görülüyor. İşin aslı bundan ibaret!

Bu etkinin koyu renk tenli insanlarda çok belirgin olmamasının sebebi de, ten renklerinden sorumlu melaninin, bu insanlarda, derinin yüzeyindeki neredeyse tüm ışık dalga boylarını yayması...

Hepsi bu.

Belki bir gün bir yerlerde lazım olur...
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Siz ne dersiniz?